Přidat komentář

Odpovídáte na příspěvek:

Jiří Libus
09.01.2018 13:41:09

Dobrý den,
pokud je z pár jedinců okružáků najednou hodně okružáků, tak to ukazuje na přebytky organického odpadu. Jak se v akváriu vezme jsem jen nastínil možnosti - akvárium detailně neznám a každý má jinou míru v dávkách krmení apod. Mají-li hodně co jíst, pak se množí, nemají-li tak jen svůj stav udržují. Stejné je to i s ploštěnkami - většinou je nepozorujeme a jakmile jich je hodně, začnou lézt i nad substrát a chovatel je začně vidět i ve dne.

K No planarii - určitě nevypínejte filtraci, to ani na návodech nikde není. Vypnutí filtrace by nepříznivě ovlivnilo biologickou stabilitu nádrže, která už tak bude ovlivněna čímkoli, co zabíjí ploštěnky (vždy při úhynu byť jen malých bakterií, lasturnatek apod. vzniká dost organického tlejícího odpadu = nárůst dusičnanů apod.)

Nejlepší použití No planarie je rozmíchat ji ve vodě, vzít injekční stříkačku a aplikovat ji jehlou pod substrát - tak předejdeme velkému náhlému rozptýlení a odsátí filtrací. Zároveň pak působí právě v místech, kde se většina ploštěnek živí odpadem.

Pokud terčovec sežere ploštěnku, tak z ní má pár bílkovin a výživu a skoro žádný jiný vliv to na ně v dospělosti nemá. No planaria se prodává kvůli své šetrnosti právě do nádrží, kde ploštěnky nic nežere (ke krevetám a dalším choulostivým živočichům). Působí hlavně na bezobratlé živočichy. Pokud by krevetkáři měli možnost dát k drobným krevetám nějakou rybku větší než paví oko, tak by si tyto rybky s ploštěnkami poměrně rychle poradily. Sám jsem k tomuto účelu vždy choval gupky a mečovky, abych jejich potěr ve velikosti cca 1 cm používal k eliminaci těchto a jim podobných drobných tvorů, kteří mi vadili u krevet.

Jiný přípravek, který by byl šetrnější bohužel neznám. Ale jak píšu - dospělé rybě by ploštěnka nic hrozného dělat neměla. U potěru je to problém asi podobný jako u krevet..

JL.

(Email je soukromý a nebude veřejně zobrazen.)

Máte vypnuté zobrazení obrázků - nelze provést vizuelní kontrolu

* povinná položka